Sicilija Maj
TopTravel » Sicilija Maj

VATRENO SRCE ITALIJE

SICILIJA

8 dana / 7 noćenja

13.05. - 20.05.2023.

AVIONOM I AUTOBUSOM

 

VODIMO VAS NA NAJVEĆE I NAJPOZNATIJE OSTRVO NA MEDITERANU, MESTO BOGATE I JEDINSTVENE KULTURE; SPECIFIČNOG JEZIČKOG DIJALEKTA; NEOPISIVE PRIRODE; VRELIH VULKANA; UTICAJNIH UMETNOSTI I RASKOŠNIH VINOGRADA!

 

PROMO CENA: 899 €

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN (13. maj 2023.) BEOGRAD - BEČ - KATANIJA

Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 08.00 sati. Let za Rim (OS 736) u 10.25 sati. Sletanje na aerodrom u Beču u 11.05 sati. Let za Kataniju (OS 489) u 14.30 sati. Sletanje na aerodrom u Kataniji u 15.15 sati. Razgledanje Katanije grad koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije, i drugi je po veliini grad na ostrvu. Obiluje znamenitostima koje se ne smeju propustiti. Barokno jezgro grada nalazi se na UNESCO – voj listi svetske baštine. Katedrala ( Duomo ) i trg Svete Agate su posebni primeri gradske arhitekture. Trg je izgrađen posle erupcije vulkana koja je u XVII. veku sravnila Kataniju sa zemljom. Trg je projektovan tako da u slučaju ponovne katastrofe bude dovoljno slobodnog mesta za spasavanje. Na njemu dominira kip Svete Agate, zaštitnice grada. Na trgu se nalaze velelepne plemićke palate, smeštene oko Fontane dell Elefante. Tu je i vrlo prepoznatljiva Palata Senatorio. Fontana, Vakarinijevo delo, je simbol grada. Njena osnova je slon koji simboliše Kartaginu, obelisk simboliše egipatsku civilizaciju, a krst, palme i globus hrišćanstvo. Zgrada Univerziteta nalazi se na trgu Piazza dell Universita. Gradnju ovog zdanja naručio je Alfonso V Aragonski, a na ovom projektu su radile brojne poznate arhitekte. Collegiata  (dvorska kapela) je takođe sagrađena u okviru obnove grada nakon razarajuće erupcije vulkana. Odlikuje je vrlo zanimljiva unutrašnja dekoracija, a koju je radio Đuzepe Šuti. Razgledanje grada. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2. DAN (14. maj 2023.) KATANIJA / TAORMINA /

Doručak. Slobodan dan ili celodnevni fakultativni izlet za Taorminu, gradić koji je nazaobilazan za sve posetioce Sicilije. Grčka kolonija Tauromenium, osnovana s početka V.veka p.n.e na strmoj litici, 200 metara nadmorske visine. Taormina je bila prestižna letnja rezidencija careva, aristokrata i bankara, U njemu se nalazi očuvani grčko – rimski teatar, podignut u III veku. p.n.e. a u daljini se pruža veličanstven pogled na vulkan Etnu. Veliko šetalište Korso Umberto, čiji početak označavaju vrata Porta Mesina, a na drugom kraju je Porta Catania, na sredini je trg Duomo sa neverovatnim vidikovcem odakle može uživati u pogledu na more i vrhove Etne, kao i plaže i brodove na pučini, trg IX Aprile. na kome se nalaze crkva San Giorgio i crkva San Giuseppe, uske kaldrmisane poprečne ulice sa cvetnim balkonima, prodavnice, restorani, poslastičarnice, ulični muzičari, čine ovaj grad neodoljivim. Grad se ponosi svojim predivnim plažama, a tokom leta se ovde održava Međunarodni filmski festival. U Taormini se takođe održavaju i druge brojne manifestacije, kao što su pozorišne predstave i koncerti. Razgledanje grada. Slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

 

3. DAN (15. maj 2023.) KATANIJA - SIRAKUZA - KATANIJA

Doručak. Nastavak putovanja za Sirakuzu, grad koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije. Nekada je ovaj grad bio vrlo važna grčka kolonija, aktivan učesnik dramatičnih zbivanja iz ratova Rimljana i Kartaginjana. Ciceron je zapisao da je Sirakuza jedan od najlepših gradova koje je video. Ovde se rodio čuveni matematičar Arhimed, koji je i sam poginuo pri odbrani grada. Na UNESCO – voj listi svetske baštine nalaze se grčki amfiteatar i ostrvo Ortiđa, koje je zaštićeno bedemima i kamenim blokovima. Sirakuza, je pravi grad za romantičare, sanjare, za ljubitelje istorije, mitova, legendi. Stari deo Sirakuze, poluostrvo Ortiđa izgleda kao da je vreme stalo u ovom gradu. Grandiozna katedrala, arheološki park Neapolis, šarmantni dvorac, Apolonov hram, fontana Arteuza, grčko pozorište, rimske Latomije, poznata pećina „Dionizijevo uvo“ samo su neke od znamenitosti koje ovaj grad čine izuzetnom turističkom destinacijom. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

4. DAN (16. maj 2023.) KATANIJA - PIAZA ARMERINA - AGRIDJENTO

Doručak. Polazak za Piaca Armerinu, veličanstveni umetnički gradić utkan u srce Sicilije, može se pohvaliti mnoštvom spomenika koji govore o njegovoj slavnoj prošlosti. Za turiste najatraktivnija je Vila Romana del Casale; koja datira iz IV.veka. Ova impozantna carska vila, veličanstveno je ruralno prebivalište, fascinantno, pre svega, zbog svojih očaravajućih mozaika, koji se smatraju najlepšim i najbolje očuvanim takve vrste. Oni čine značajan ukras ostacima ove ekstravagantne rezidencije - koja je 1997. godine na UNESCO-vom popisu svetske kulturne baštine. Danas će posetioci pronaći mnoštvo različitih delova vile otvorenih za posmatranje: spa kompleks, ulazno dvorište i počasni luk; predvorje i središnje, peristilirano dvorište; sobe za poslugu koje uključuju sobu Piccola Caccia, hodnik Grande Caccia (prostori koji sadrže male i velike scene lova) i soba Palestrite; severni glavni stanovi s mozaikom Odiseja i Polifema, soba Amore i Psiche; južni glavni stanovi s mozaikom mita o Arionu i sobi Erosa i Pana; Triclinium (trpezarija) i trem. Razgledanje vile.Nastavak putovanja autobusom za Agriđento, grad smešten na jugu Sicilije, čuven po antičkim lokalitetima koja spadaju u red najočuvanijih na svetu. Ovi ostaci nalaze se od 1997. godine na UNESCO – voj listi svetske baštine. Ovde se nalazio antički grčki grad Akragas, a najpoznatiji njegov deo je Dolina hramova. Nalazi se na južnoj strani grada i jedan je od najlpeših primera grčke arhitetkure i umetnosti. Ovde su smešteni ostaci sedam antičkih hramova koji potiču iz VI i V veka pre nove ere. Agriđento je ogromno arheološko nalazište na Siciliji, okruženo stablima masline i badema u kome se nalaze antički grčki hramovi, uključujuči i Konkordijin hram koji je jedan od dva preostala donekle čitava hrama na Siciliji, i jedan od tri najbolje očuvana grčka hrama uopšte. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

5. DAN (17. maj 2023.) AGRIDJENTO - PALERMO

Doručak. Razgledanje grada. Palermo je glavni grad Sicilije, i vrlo posećena destinacija sa brojnim znamenitostima. Neke od najpoznatijih građevina u Palermu su Gradska katedrala, podignuta 1185. godine od strane Valtera Ophamila, a na temeljima starije vizantijske bazilike. On je i sahranjen u kripti crkve. Današnji oblik dobila je restauracijom koja je na njoj rađena tokom XVIII veka, a odlikuje je mnoštvo arhitektonskih stilova. Katedrala je ujedno i glavna gradska crkva, i nezaobilazna je atrakcija Palerma. Manastir San Giovanni degli Eremiti, podignut 1132. godine, i odlikuje ga veoma uočljiv arapski stil gradnje. Crkva se sastoji od pet svodova, a pored nje se nalazi vrlo raskošan vrt. crkva La Martorana i Normanska palata. Normanska palata je služila kao rezidencija normanskih kraljeva, a danas je sedište regionalnog Parlamenta. Podigao ju je kralj Rodžer II 1130. godine, a u njoj se posebno ističe Cappella Palatina. Kapela je dragulj normanske umetnosti, sa predivnim arapskim svodom i vizantijskim mozaikom u nijansama plave i zlatne boje. Katakombe kapucinera su veoma neobično mesto u Palermu. U katakombama se nalaze tela oko 8 000 sveštenika i poznatih ljudi, mumificiranih od strane kapucinskih fratara. Slobodno vreme. Noćenje.

 

6. DAN (18. maj 2023.) PALERMO /ĆEFALU - MONREALE/

Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada ili fakultativni izlet za Ćefalu i Monreale. Ćefalu je predivno mesto koje ima sve što treba za dobar odmor, ima uređenu i veliku peščanu plažu i mali, veoma atraktivni stari grad, prepun radnjica, kafića, restorana, kao i par kafića i klubova na plaži za kasnije noćne izlaske. Centar grada je trg oko normanske katedrale Duomo. Iza katedrale, a iznad celog mesta nalazi se veliko brdo koje se zove La Rocca. Postoji staza da bi se popelo na brdo odakle se pruža pogled na ceo grad. Razgledanje grada.

 

Nastavak puta za Monreale, najpoznatija katedrala na Siciliji koja potiče iz XII. veka p.n.e. i koja je više puta menjala svoju namenu, u zavisnosti od toga u čije je ruke nakon osvajanja Sicilije zapala. Najviše odiše normanskim stilom uz prepoznatljivi arapski stil i vizantijske elemente. Razgledanje katedrale. Povratak u hotel. Noćenje.

 

7. DAN (19. maj 2023.) PALERMO

Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada. Noćenje.

 

8. DAN (20. maj 2023.) PALERMO - MINHEN - BEOGRAD

Doručak. Transfer na aerodrom. Let za Minhen (LH 1917) u 17.25 sati. Sletanje na aerodrom u Minhenu u 19.25 sati. Let za Beograd (LH 1738) u 21.30 sati. Sletanje na aerodrom u Beograd u 23.00 sati. Kraj programa.

sicilija maj

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO (svi neophodni troškovi po osobi):

- avio i aerodromske takse u Beogradu, Rimu, Palermu i Kataniji (oko 118 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama),

- avionski prevoz na relaciji Beograd – Beč-Katanija/Palermo- Minhen-Beograd,

- prevoz autobusom na naznačenoj relaciji,

- smeštaj u hotelima kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim sobama (noćenja sa doručkom samousluživanje),

- razgledanje gradova prema programu,

- međunarodno putno zdravstveno osiguranje,

- usluge vodiča

- troškovi organizovanja putovanja.


U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

- ulaznice za kulturno istorijske objekte,

- boravišne takse

- fakultativni izleti.


USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA:

Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je iskljucivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS, na dan uplate.

Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene, a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja.

Platnim kreditnim karticama: kreditnim karticama Banca INTESA na 6 rata bez kamate

Kreditima poslovnih banaka: Ceo iznos se može izmiriti kreditima poslovnih banaka po važećim propisima. U tom slučaju Putnik Travel će, prilikom prijavljivanja, izdati profakturu na ukupan iznos koju će putnik predati poslovnoj banci radi odobravanja kredita.

Čekovima gradjana:

- 30 % od ukupne cene putovanja uplacuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju

- 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje

- 50 % od ukupne cene putovanja, putnici mogu uplatiti u  6 jednakih mesecnih rata, deponovanjem licnih cekova gradjana, a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje, sa datumima dospeca svakog narednog meseca.


FAKULTATIVNI IZLETI:

- Celodnevni izlet autobusom “Taormina”. Cena – 59 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel–Taormina-hotel, usluge vodiča).

- Celodnevni izlet autobusom “Ćefalu i Monreale”. Cena – 69 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel–Ćefalu-Monreale- hotel, usluge vodiča).

 

Za realizaciju ovog izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika izleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene)

 

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE:

- Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.

- Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama uz blagovremeni upit u poslovnici Putnik Travela.

- Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija Putnik Travel preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

 

OPŠTE NAPOMENE:

- Putnik Travel zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije pet dana pre polaska. Cena putovanja važi od datuma izdavanja programa.                                                  - Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima, državljanima Srbije, da se informišu o uslovima ulaska u zemlje u kuju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...). Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju.

- U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Organizatora nisu predviđene posete enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.Treba uzeti u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na odredjenoj destinaciji neki od lokaliteta, tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja... ne rade.               

- Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi  odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja  putovanja.

- U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator putovanja ima garanciju putovanja kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja za slucaj insolventnosti i naknade stete broj 470000049623 od 01.10.2021. osiguravajuce kompanije “Triglav osiguranje” ADO Beograd.

- Uslovi korišćenja putovanja navedeni su u Opštim uslovima putovanja Putnik Travela, licenca br. OTP 163/2021 od 12.11.2021., a usklađeni su sa Zakonom o turizmu Republike Srbije; mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Putnik Travel smatra da se putnik upoznao sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije. 16.novembar 2022.

                                            

Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja organizatora putovanja Putnik Travela, licenca br. OTP 163/2021 od 12.11.2021.

ZAŠTO REZERVISATI KOD NAS

Mi smo tu da osluškujemo vaše potrebe i da vam ponudimo jedinstveno putovanje u skladu sa vašim željama i budžetom. Želja i ideja o putovanju su dovoljne a mi smo tu da ih pretvorimo u stvarnost.

Kažite nam šta želite i mi ćemo znati šta da vam preporučimo
Sve možemo da odradimo on-line u jako kratkom roku
Dugogodišnje iskustvo u kreiranju turističkih putovanja
Mnogo zadovoljnih korisnika usluga