Ohrid
TopTravel » Ohrid
ohrid

PUTOVANJE OHRID

Sa posetom SКOPLJU, BITOLJU, VELESU i VRANJSKOJ BANJI

24.09. – 26.09.2022.

3 dana / 2 noćenja / autobusom

Grad u kom se prožimaju prošlost i sadašnjost – grad božanske svetlosti. Pre 2400 godina se zvao Lihindos što u prevodu znači Božanska svetlost. Današnji naziv potiče od slovenske reči “OHRID”, prema položaju grada , koji zapravo leži na hidri koja se uzdiže iznad Ohridskog jezera.

Ovaj grad-spomenik, u kome ima tačno onoliko pravoslavnih crkava koliko i dana u kalendarskoj godini, kao biser srednjevekovne umetnosti se nalazi na UNESCO-voj listi kao kulturna baština od svetskog značaja.

Kristalno bistre vode Ohridskog jezera i kvalitetni smeštaj čine ovaj grad magnetom za turiste tokom leta, ali i tokom novogodišnjih praznika. Tada se mali Ohrid, sa svojim kaldrmama i slikovitim crkvama, pretvara u živahno mesto prepuno zabave. Grad u kome se prožimaju prošlost i sadašnjost.

Severna Makedonija PCR test i korona?

Republika Severna Makedonija je i u ovim nestabilnim i nesigurnim vremenima otvorila svoje granice za turiste iz naše zemlje i omogućila bezbedan i prijatan boravak u svim svojim turističkim centrima. U Makedoniju se može ući bez PCR testa, uz važeću ličnu kartu ili pasoš za odrasle osobe, dok je za maloletna lica obavezan pasoš za prelazak granice.

PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN, BEOGRAD – VRANJSKA BANJA – SKOPLJE – OHRID

Polazak u 07:00h sa Novog Beograda, sa stanice gradskog autobusa (autobus 60) pored Brankovog mosta (preko puta TC Usce, pored sjekt parka). Vožnja prema Vranjskoj banji sa usputnim pauzama radi odmor. Nastavak putovanja. Prelazak granice i nastavak puta prema Skoplju. Dolazak u Skoplje. Razgledanje grada sa lokalnim vodičem i slobodno vreme. Nastavak puta prema Ohridskom jezeru. Dolazak u Ohrid. Noćenje.

 

2.DAN, OHRID – KRSTARENJE – SVETI NAUM

Doručak.  Šetnja Ohridom sa lokalnim vodičem- obilazak najvećih gradskih znamenitosti u pratnju stručnog vodiča – promenada Makedonija, STARA ČARŠIJA sa zanatskim radnjama, Samuilova tvrđava, crkve Svete Sofije, Presvete Bogorodice Perivlepte, Svetog Klimenta–Plaošnik Ohridskog i Svetog Jovana Kanea,antički amfiteatar… Zatim fakultativno plovidba po Ohridskom jezeru sa lokalnim vodičem. Fakultativno poseta manastiru Sv. Naum. Udobna panoramska vožnja do samog juga jezera. Poseta veličanstvenom manastirskom kompleksu SVETI NAUM. Kraće slobodno vreme za uživanje na ušću Crnog Drima uz veličanstveni prirodni ambijent,. Iskrcavanje u Ohridu.

Slobodno vreme, ili fakultativni izlet do manastira Sveti Naum: a u duhu oduvek dragih Prvomajskih uranaka, a potom povratak u Ohrid. Smeštaj u hotel i slobodno vreme. U popodnevnim satima drugi fakultativni obilazak grada Ohrida: Izlet sdealna prilika da Veliku subotu provedete u ambijentima ponosa pravoslavne vere. Slobodno vreme i noćenje. U toku fakultativnih obilazaka i poklon priče o – legendama o ohridskim biserima; kako su nastale najpoznatije makedonske pesme; istorija juvelirstva na Ohridu i dr. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3.DAN, OHRID – BITOLJ(HERAKLEA) – VELES – BEOGRAD

Doručak. Putovanje prema Bitolju. Fakultativni obilazak arheološkog nalazišta Heraklea u Bitolju. Nastavak putovanja prema Velesu i poseta gradu. Izlazak na autoput i putovanje prema granici. Posle prelaska granice nastavak putovanja autoputem do Beograda, uz usputne pauze.

Povratak u Beograd u večernjim satima. Kraj programa.
cenovnik ohrid

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

- Prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio-video oprema);

- Smeštaj u Ohridu u Vili Nikola 3*(za apartmanski smeštaj prema lokalnoj kategorizaciji), na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ,1/3 sobe);

- Obilazak centra Skoplja sa lokalnim vodičem;

- Usluge vodiča u svakom autobusu;

- Troškove organizacije putovanja.

 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA

- Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte (U Ohridu, Svetom Naumu i drugim manastirskim kompleksima na jezeru se naplaćuje ulaz u religijske objekte u proseku oko 100 denara po osobi, cena su uvek naznačene na ulazima u crkve i ulaznice se individualno plaćaju na ulazima u pomenute objekte);

- Fakultativne izlete;

- Ostale nepomenute usluge;

- Doplatu za jednokrevetnu sobu – 30€;

- Doplatu za dodatno sedište u autobusu – 50€;

 

- Doplatu za izboro sedišta u autobusu – 10€;

 

FAKULTATIVNI IZLETI:

- Ulaznica za arheološko nalazište Herakleja u Bitolju – 4 eur

- Krstarenje po Ohridskom jezeru uz okalnog voodiča – 10 eur

- Poseta manastiru Sveti Naum, sa uključeno ulaznicom – 10 eur

- Doplata za jednokrevetnu sobu – isključivo na upit

- Doplata za polazak iz Novog Sada (transfer) 20 eur

- Doplata za polazak iz Čačka (transfer) 25 eur

- Individualne troškove putnika

 

NAPOMENA:

*Fakultativni izleti biće realizovani uz minimum 25 prijavljenih putnika. Cene fakultativnih izleta su podlložne promenama u zavisnosti od broja prijavljenih putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cena fakultativnih izleta podložna je promeni.

 

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:

- PLAĆANJE SE VRŠI U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NBS NA DAN UPLATE;

- Gotovinski – rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 40%, a ostatak se plaća najkasnije 15 dana pre datuma polaska;

- Platnim karticama VISA, MASTER, MAESTRO i DINA;

- U mesečnim ratama ČEKOVIMA: prilikom rezervacije plaća se 40% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 20.u mesecu, a najkasnije do 20.11.2022.;

 

SMEŠTAJ:

Smeštena na 800 metara od Ohridskog jezera, vila Nikola Ohrid nalazi se u sopstvenom vrtu. Sve sobe u vili Nikola Ohrid imaju balkon i TV sa kablovskim kanalima. Kupatila u sobama imaju tuš, fen za kosu i besplatan toaletni pribor. Za decu je e obezbeđeno dečje igralište. Vila NIkola nudi besplatni bežični internet i besplatan privatni parking. Najbliži supermarket nalazi se na 50 metara od objekta, a najbliži restoran na 7 minuta hoda.

 

 

OPISI:

Vranjska banja – smeštena je u kotlini, koju okružuju prekrasne planine, sa vrhovima, između 1.500 i 2.000 m.n..v. Kotlinu je formirala Banjska reka, desna pritoka Južne Morave. Banja je na nadmorskoj visini od 420m, što dodatno utiče na pozitivne efekte primene lekovitih faktora. Vranjska Banja je najtoplija u Evropi. Izdvaja se po izuzetno visokoj temperaturi njenih lekovitih voda, koja ide i do neverovatnih 96°C, a na nekim mestima voda izbija u formi pregrejane vodene pare, čija temperatura prelazi 110°C.! U banji postoji Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju, kao i hoteli za semštaj gostiju.

 

Skoplje je glavni grad Severne Makedonije. Nalazi se u središnjem delu Balkanskog poluostrva, u dolini reke Vardar. Grad, sa 7 prigradskih opština, ima oko 600.000 stanovnika. Kao i drugi balkanski gradovi, i ovaj grad ima dugu istoriju. U njemu su živeli: Grci, Rimljani, Sloveni, Turci,… Iako je grad sa velikim nasleđem, nije ostalo mnogo drevnih istorijskih spomenika, jer je Skoplje 1963. zadesio katastrofalan zemljotres, posle kojeg su mnogi gradski simboli nestali. Skoplje je tako izgubilo značajan dio svoje prepoznatljivosti. Tek unazad nekoliko godina pokrenute su akcije da se deo te ostavštine obnovi…

 

Ohrid – grad, smešten na hridini iznad Ohridskog jezera, spada u jedan od najlepših gradova na Balkanu.Stari grad Ohrida nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Takođe, Ohrid privlači mnogobrojne turiste i zbog prelepog tirkizno-plavog jezera čija dubina dostiže skoro 300 metara…

 

Manastir Sv.Naum je oko 30km udaljen od Ohrida i nalazi se u neposrednoj blizini makedonsko-albanske granice. Područje u kome se nalazi Sv.Naum je jedno od najlepših na Ohridskom jezeru. Manastir je izgrađen na steni iznad jezera ,odakle se pruža nezaboravni pogled na jezero i okolne planine. Prvobitni manastir, kojeg su srušili Turci, bio je izgrađen oko 900-e godine naše ere. Današnja crkva podignuta je krajem 16-og veka, a potom je dograđivana u 4-5 faza.


Herakleja (Bitolj) – arheološke iskopine antičkog grada Herakleja Linkestis, osnovanog u vreme Filipa II Makedonskog, polovinom 4. veka pre naše ere. Grad je dobio ime po grčkom mitološkom junaku Heraklu. Pridev Lyncestis koji je dodat imenu grada, u grčkom jeziku znači zemlja risova. Arheološko nalazište ima više slojeva, koji su građeni jedan za drugim. Najstarije naselje je iz kasnog bronzanog, odnosno, starijeg gvozdenog doba, nad njim je sloj iz helenističkog razdoblja, zatim dolazi sloj iz rimskog doba, a na kraju najmlađi sloj iz vizantijskog naselja Herakleja.

 

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 40 PUTNIKA. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta. ORGANIZATOR  zadržava artn korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu, ili promena cena smeštaja, ili prevoza. ORGANIZATOR  zadržava artn artne u artner putovanja (redosled pojedinih sadržaja u artner usled objektivnih okolnosti).

 

NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa I zavise od broja prijavljenih putnika. Cene fakultativnih izleta su po osobi, minimum za realizaciju izleta je 25 putnika. Cena izleta se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije. Cene izleta podložne su promenama u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica za muzeje I lokalitete, goriva, putarina, parkinga, tunela, trajekta…Termini I program fakultativnih izleta su promenljivi I zavise od slobodnih termina po lokalitetima, vremenskih uslova, rasporeda plovidbe brodova I objektivnih okolnosti. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera. Svu odgovornost prilikom izvođenja fakultativnih izleta snosi ino-partner. Fakultativni izleti se plaćaju na licu mesta, isključivo u evrima, ino partner ili pratiocu grupe.

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19:

 

Najnovije informacije o trenutnoj situaciji u Republici Severna Makedonija možete pronaći na sledećem linku: https://mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/severna-makedonija

 

 

POSEBNE NAPOMENE:

 

– Svaka promena programa putovanja od strane samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost predstavnika agencija ne predstavlja izmenu ugovorenog programa

– Rok za prijavljivanje je 15 dana pre putovanja ili do popune mesta,

– Organizator putovanja Ohrid Dan Zaljubljenih zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja turističke agencije

-Smeštajni objekti u ovom programu su kategorisani od strane Turističke Asocijacije Severne Makedonije,

– U slučaju promene u cenama prevoznika, konzularnog predstavništva i osiguravajućih društava agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana,

– Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja Ohrid Dan Zaljubljenih, dobijenih od strane radnika agencije kao i radnika ovlašćenih subagenata, koje nisu u skladu sa elementima zaključenih ugovora o putovanju,

– Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa. Organizator ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize i nije odgovoran ukoliko pogranične ili imigracione službe ne odobre ulazak putnika u drugu zemlju. Putnik sam snosi troškove svog povratka u Srbiji. U slučaju gubitka putnog dokumenta, putnik sam snosi troškove svog boravka u mestu konzularnog predstavništva kao i troškove puta priključenja grupi ili povratku u Srbiju,

– Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju,

– Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja je 40. Aranžman je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre polaska,

– Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja (satnica je uskladjena kako sa programom putovanja tako i sa zakonom o saobraćaju), ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi obavljanja procedure povraćaja poreza

– “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu,

– Raspored sedenja u autobusu po redosledu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće,

– Putnik je dužan da agenciju za slučaj potrebe pružanja određene pomoći, u pisanoj formi, na papiru ili na drugi odgovarajući način, obavesti o nedostacima smeštajnih jedinica, najkasnije u roku do mesec dana od dana utvrđivanja nedostatka,

– Putnik može da izjavi reklamaciju na mestu koje je određeno za prijem reklamacija usmeno, telefonom, pisanim ili elektronskim putem, uz dostavu ugovora o prodatom aranžmanu. Agencija i prevoznik su dužni da potrošaču izdaju pismenu potvrdu ili elektronskim putem potvrde prijem reklamacije, a da najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovore potrošaču na izjavljenu reklamaciju.

 

Uz program Putovanje Ohrid važe Opšti uslovi putovanja – Jungman Travel, Čačak, licenca Ministarstva turizma OTP 187/2021.

Cenovnik br 1. od 10.10.2021.

ZAŠTO REZERVISATI KOD NAS

Mi smo tu da osluškujemo vaše potrebe i da vam ponudimo jedinstveno putovanje u skladu sa vašim željama i budžetom. Želja i ideja o putovanju su dovoljne a mi smo tu da ih pretvorimo u stvarnost.

Kažite nam šta želite i mi ćemo znati šta da vam preporučimo
Sve možemo da odradimo on-line u jako kratkom roku
Dugogodišnje iskustvo u kreiranju turističkih putovanja
Mnogo zadovoljnih korisnika usluga